2021 Yılında PHP

Merhaba bu gün 2021 yılında PHP başlıklı yazımda PHP öldü geyiğinin bir kez daha yapacağız. Yıllarca projelerimi PHP ile geliştirdim, fakat bir programlama dilini savunmayı sevmem. Her programlama dilinin kendine özgü karakteristik özellikleri, avantajları ve dezavantajları vardır. Önemli olan doğru yerde doğru teknolojiyi kullanarak iş yapmaktır.

Programlama dilleri aynı konuşma dilleri gibi yaşarlar. Kendi kültürleri ve arkalarında toplulukları vardır. PHP 1995 senesinde geliştirilmeye başlanan bir programlama dilidir ve halen geliştirilmeye devam edilmektedir 2020 yılında PHP 8 tanıtılmıştır.

PHP 8 ile birlikte str_contains() methodu 25 sene sonra PHP ye eklenmiştir. Bu methodun neden bu kadar süre sonra eklenebildiği şimdilik kafalardaki tek soru. PHP 8 ile gelen yeniliklere PHP 8 News yazarak bir çok kaynaktan erişebilirsiniz. PHP nin 25 yılını daha detaylı olarak bu sayfadan inceleyebilirsiniz. https://www.jetbrains.com/lp/php-25/

Bu yazımda PHP 8 ile gelen yeniliklerden bahsetmeyeceğim. Tüm değişiklikleri öğrenmek isterseniz internette sınırsız kaynak var. Depreced olan ya da kaldırılan fonksiyonları, değişiklikleri incelemeniz faydalı olabilir.

Bu yıl online olarak düzenlenen PHPKonf 2020 de güncel teknolojilerden bahsedildi. Bunlardan bahsetmek gerekirse;

Swoole

PHP de normalde var olmayan Async çalışma özelliğini kazandıran bir framework kendisi, aslında PHP eklentisi. C++ ile yazılmış ve yüksek ölçeklenebilirlik sunuyor. C# ya da Golang gibi dillerin içerisinde bu özellik varken PHP ye de bir eklenti yardımıyla kazandırılabilir.

Roadrunner

Roadrunner ise Nginx gibi bir PHP uygulama sunucusu. Düşük gecikme süresi, high availability ve yüksek ölçeklenebilme özellikleri sunan bu sistem, oldukça performanslı olan Nginx ten çok daha iyi. Bu özelliğinin yanında GRPC protokolünü destekliyor. Queue yapısını kullanabiliyorsunuz ve performans gerektiren kısımlarda doğrudan golang kodu çalıştırmanıza izin veriyor. Aslında PHP ile Go yu harmanlayan bir sistem diyebiliriz.

Performans konusunda yapılan bir testi burada bulabilirsiniz.

Bu yazıda PHP nin 2021 yılındaki yerini kısaca özetlemiş olduk PHP hızlı geliştirme yapmak için bence hala en uygun ortamı sağlıyor.

Güncelleme:

Php 8.1 ile birlikte Enum özelliği eklenecek. Ayrıca 8.1 ile birlikte Fibers ismini verdikleri threadli bir yapıyı kazandıracaklar.

Ayrıca community de Composer paketlerinin sayısı neredeyse 3 milyon olmuş ve her gün artmaya devam ediyor.